Skoči na vsebino

DEAF BAND DLAN

Verjetno ste že vsi kdaj kaj prebrali o ameriškem glasbenem bendu ”Beethowen’s nightmare” in morda celo dobro poznate njihovo pesem, ki si jo lahko ogledate na youtubu ”Turn It Up Louder” v znakovnem jeziku ter podnapisi. 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=2WkfI9GH_AI[/embedyt]

Ameriški kolegi so sami sebe do nedavnega imenovali edini gluhi band na svetu. No, slednje so jim lansko leto prekrižali člani Zagrebškega društva Dlan – društva, ki se ukvarja z gledališčem, vizualnimi umetnostmi in kulturo gluhih. Potem, ko so v društvu izvedli glasbeno delavnico za bobne in bass kitaro v sodelovanju s Pučko Otvoreno Učilište Zagreb, so se posamezni Gluhi člani tako navdušili nad igranjem na inštrumente, da so začeli razmišljati o ustanovitvi prvega hrvaškega gluhega benda.

Angel v intervjuju za revijo ”Pljesak jedne ruke” razlaga: ”Nekateri člani: Ming, Dražen in jaz smo pokazali interes, naklonjenost in to kar je najbolj pomembno, ljubezen do glasbe. Mene osebno ni bilo potrebno posebej vzpodbujati, da bi se ukvarjal z glasbo, ker sem že od malega stalno visel pred TV in gledal MTV, Hit Depo in podobne glasbene programe. Med vikendi sem s prijatelji pohajal po diskotekah, kjer smo plesali in se zabavali do poznih ur, kar lahko rečem tudi za druge člane benda Dlan.”

Solo kitarist Siniša (ki je poleg pevke Ive edina slišeča oseba v bendu) je postal inštruktor benda in prevzel vodenje ter učenje članov in članic benda. Seveda od začetka ni šlo brez težav. Veliko časa in truda so vložili v učenje posameznega inštrumenta, vendar težave in napor premagujejo z veliko mero humorja in veselja ob druženju med seboj.

”Paradoks je, če se mene vpraša,” pripoveduje Angel, drugi bas kitarist benda, ”da ko se učim note za bas kitaro, jaz ne vidim razlike med visokimi in nizkimi toni, in se mučim s tehnikami igranja: mol, dur, kvinte, oktave. Ko začne igrati boben, pa solo kitara, pevka in potem bas kitara, se v glasbi skoraj izgubim… Za mene je rešitev, da stojim blizu zvočnika ter bobnarja, ki daje ritem in imam ves čas vizualni kontakt s solo kitaristom ter bas kitaristom, da se lažje vživim v glasbo.

Deaf bend Dlan sestavlja 7 članov. Vokal (poje) Iva Valentić, vokal (v znakovnem jeziku) Marija Lemary Dujmović; vokal, djemba in tamborin: Nedeljko Feljan; bobni: Dražen Maleković, kitara: Siniša Matijašić; Bass kitara: Minsheng Pi in Bass gitara: Angel Naumovski. Najraje igrajo rock in hard rock pesmi. Imajo pa tudi nekaj avtorskih pesmi, ki si jih lahko ogledate na youtubu. Ena je rock pesem, druga pa rap. Delajo pa tudi na novih pesmih.

”We feel music”

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=WKcM8p-NwJM[/embedyt]

V bendu imajo tako slišečo pevko (Ivo) kot tudi gluho (Marija), ki vse pesmi interpretira v znakovnem jeziku. Izkušnja je lepa in zanimiva.

Člani benda se njihovega prvega, ekskluzivnega koncerta v Sloveniji veselijo. Prvič bodo nastopali izven meja Hrvaške, kar jih dela internacionalne. Na povabilo Društva učiteljev Gluhih Slovenije bodo v Ljubljani nastopali dvakrat. V četrtek 21.septembra 2017 bo koncert v avli Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana in je odprt za širšo javnost. Naslednji dan pa bodo imeli dopoldan še poseben koncert za učence osnovne šole ZGNL. Na vprašanje, kaj bi sporočili gluhim osebam, ki jim izguba sluha onemogoča oz. oteži delati nekatere stvari, ki si jih želijo početi, Angel v svojim zadnjem intervjuju odgovoril takole:

,,Vse se lahko…Samo treba je poskusiti in vztrajati v tem. Nič ne izgubite.

Vabljeni. Vstop prost.

V četrtek, 21. 9. 2017, ob 20. uri v Zavodu za gluhe in naglušne Ljubljana, Vojkova cesta 74.