KITAJSKO SLOVENSKA IZMENJAVA GLUHIH MLADOSTNIKOV

[ A+ ] /[ A- ]

Pripravila: Petra Rezar

 

Društvo ustvarjalcev Taka Tuka iz Ljubljane je pripravilo zanimiv in bogat projekt sodelovanja s kitajskimi partnerji iz pobratenega mesta Chengdu; eden od partnerjev je tudi Društvo učiteljev gluhih Slovenije.

V okviru tega projekta sta bila izpeljana dva obiska na Kitajskem in obisk Kitajcev v Sloveniji v letošnjem januarju.
Gluhi mladostniki iz Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana so se v mesecu juliju udeležili mladinske izmenjave na Kitajskem. V Chengduju so spoznali gluhe vrstnike iz šole za gluhe in se udeležili različnih kreativnih delavnic, ki so jih pripravili gostitelji iz šole. Med njimi sta bili najbolj zanimivi delavnici znakovnega jezika, delavnica kitajskih pismenk in delavnica z umetniškim oblikovanjem izdelkov iz papirja. Pripravili smo tudi delavnico izdelave logotipov za majice in plakat o prvem vtisu ob obisku Kitajske.

Drugi pomemben prispevek je bil obisk muzeja Jihsha, kjer dela gluhi vodič. Komunikacija je med nami in Kitajci stekla gladko, malo pantomime, malo mimike in predvsem kretenj in je takoj steklo zelo gladko, da smo imeli vsak večer družabne debate z gluhimi kitajskimi intelektualci. Med njimi je Sy, gluhi vodič iz muzeja, računalničar; ki je pomagal pri pripravi prispevka za snemanje kitajske pravljice o Čudežnem Maliangovem peresu. Naši gluhi mladostniki so se naučili veliko novih, kitajskih kretenj in obratno, Kitajci so se naučili veliko novih slovenskih kretenj in družabno igrico Ena, ki je tam ne poznajo.
Kitajskim gostiteljem smo predvajali naš film v obliki senčnega gledališča, nad katerim so bili navdušeni. Med našim bivanjem v Chengduju smo našli uspešno trgovino s porcelanom in keramiko, katere lastnik in ustvaritelj je gluhi sam.
Gluhi Kitajci so nam zaupali veliko pomembnih informacij o nakupih vstopnic in napotke za ogled zanimivih posebnosti mesta in nekaterih delov Kitajske. To so informacije iz prve roke, ki so nam zelo koristile pri ogledu nekaterih kulturnih znamenitosti. V Chengduju imajo gluhi brezplačne vstope v muzeje in v sečuansko gledališče ter v rezervat pand; izven mesta lahko uveljavljajo popuste pri nakupu vstopnic in vozovnic za gondole in vlečnice. Obiskali smo največjo budo na svetu in okolico gore Mt. Emei. Gluhi so bili očarani nad lepotami narave in templjev; spoznali so tudi druge plati Kitajske kot je velik promet v mestu, smog, da imajo gluhi prepoved šofiranja vozil. Prav tako so ugotovili, da se pri nakupu da barantati

Projekt se bo zaključil v mesecu oktobru z gledališkim festivalom gluhih, na katerem bodo Kitajci pripravili predstavo.

Prisrčno vabljeni na festival Taka Tuka, ki bo v mesecu oktobru!

[Not a valid template]