Skoči na vsebino

Tri dnevni delovni obisk Društva Dlan v Zagrebu

V začetku julija smo v sklopu evropskega projekta Erasmus+ z naslovom ”Nič o Gluhih brez Gluhih” člani društva dugs_wp21 obiskali v Zagrebu kulturno društvo gluhih DLAN – gledališčne, vizualne umetnosti in kulture gluhih, ki so partnerji našega mednarodnega polletnega projekta. Tri dnevni delovni obisk na katerem sta prvi dan predsednika obeh društev Angel Naumovski ter Petra Rezar vsem prisotnim članom obeh društev predstavila društvi in člane, poslanstvo ter namen delovanja društev, samo delo ter rezultate.

Naši gostitelji, ki se lahko pohvalijo z dolgoletnim obstojem in izredno naborom njihovih ustvarjalnih del, predvsem na področju gledališča, so nam podrobno predstavili njihov zadnji večji projekt – predstavo – muzikel – glasbeno scensko delo z naslovom ”Kaj pravi?”.

”Predstava, ki smo jo nazadnje prikazali v zagrebškem klubu Močvirje, govori o inkluziji. Besedi, pod katero lahko uvrstite številne poskuse vključevanja gluhih , naglušnih v družbo z zdravim sluhom. Zaključek do katerega lahko s pomočjo predstave pridete je ta, da v trenutnih okvirih socializacije prevladujejo pomembne kulturne razlike. Predvsem v komunikaciji. Nepoznavanje potrebe gluhih po (upo)rabi znakovnega jezika, kaže na glavno bariero vključevanja gluhih v družbo,” pojasni Angel in se ob koncu predstavitve še upravičeno pohvali: ,,Dodatna posebnost našega nastopa pa je, da so pesmi v muziklu v živo peli/ interpretirali glasbeniki skupine Deaf Bend Dlan. Prvi Deaf Bend na Balkanu’‘ in se veselo ter ponosno nasmeji.

In tako smo se v naslednjih dneh temeljito diskutirali o tem kaj smo na področju inkluzije in znakovnega jezika naredili eni in drugi, kakšni so naši prihodnji izzivi in predvsem, kaj dobrega bi lahko ustvarili skupaj.

Prva izmed idej je bila, da bi glasbeno skupino ”Deaf Bend Dlan” povabili v Ljubljano na Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana, kjer bi imeli koncert. Fantje in dekleti, ki so povečini gluhi so nas še isti dan povabili na njihove vaje v dom, kjer smo si jih lahko nagledali in naposlušali v živo.

”To je super. Nikoli prej nisem v živo videl Gluhe igrati v bendu, zraven pa še pevka poje v znakovnem jeziku. To je zanimiva izkušnja in bi bilo res dobro, če bi jo lahko videli tudi gluhi pri nas,” se je pridušal Peter Potočnik-Hoenigsman, ki je bil eden izmed članov na obisku.

Poleg njega so v Zagreb odpotovali še Silvi Trebovc, Marjetka Kulovec, Dušan Dvorščak ter že omenjena predsednica društva dugs_wp21 mag.Petra Rezar.

”Neverjetno,” je dodala Silvi Trebovc, članica društva dugs_wp21 in dolgoletna učiteljica na srednji šoli ZGNL. ”Igrajo kot pravi profesionalci. Če ne bi vedela, da so gluhi, ne bi tega nikoli niti posumila. To bo dobra priložnost za naše dijake, če se bo uresničila ideja, da pridejo igrati v Ljubljano. Naj naši dijaki vidijo, kaj se da vse z trudom in delom doseči. In da je v življenju mogoče početi še kaj drugega.

Naši gostitelji so se izredno potrudili in nam poleg svojega društva ter dela predstavili in pokazali še srednjo šolo za gluhe v Zagrebu. Razkazali so nam društvo Gluhih v centru mesta ter nas vodili po mestu z dobrimi in zanimivimi anekdotami, kot se za dobrega gluhega turističnega vodnika spodobi.

Ob koncu smo naredili načrt za naslednje srečanje, ki bo v Ljubljani sredi septembra, se iskreno zahvalili, objeli in si obljubili novo in poglobljeno sodelovanje.

Bili so res čudoviti julijski dnevi v Zagrebu v čudoviti in izbrani družbi. Še kdaj.

 

mag. Dušan Dvorščak

 

Skupino lahko poslušate tule:
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=WKcM8p-NwJM[/embedyt]