Skoči na vsebino

Vabilo na mednarodni posvet, 17.11.2017 v hiši Evropske Unije, Ljubljana

Ob zaključku projekta “Nič o gluhih brez gluhih”, bo organiziran mednarodni posvet na temo “Gluhi tolmač”, katerega organizira naše Društvo učiteljev gluhih Slovenije in sicer v petek, 17.11.2017, v hiši Evropske Unije, na Dunajski cesti 20, 1000 Ljubljana. Glej zemljevid: https://goo.gl/maps/nVcUeUFwjmF2

Namen posveta je osvetliti primere dobre prakse Gluhih tolmačev slovenskega znakovnega jezika in mednarodnega znakovnega jezika v slovenskem prostoru in utemeljiti potrebe po poklicnem profilu Gluhi tolmač, kar je do sedaj bila dobra volja nekaterih organizacij v Sloveniji.

Področje tolmačev za slovenski znakovni jezik ureja Zakon o uporabi slovenskega znakovnega jezika. Poklicni profil pa se pridobi z nacionalno poklicno kvalifikacijo, ki določa vstopne pogoje z zdravstvenim stanjem, v katerem je naveden zdrav sluh. Društvo učiteljev gluhih Slovenije je izrazilo pobudo o spremembi kataloga in vstopnih pogojev, na kar pa ni bilo odziva s strani odgovornih za to področje.

Na mednarodnem posvetu bomo slišali primere dobre prakse v Sloveniji in tujini. Tanja Potočnik Höngisman bo predstavila sedanje stanje v Sloveniji. Marjetka Kulovec in Bojan Mord bosta predstavila delo šolskega tolmača;  prisluhnili bomo edinstvenem projektu, v katerem nastopa gluhi tolmač v oddaji 24 ur. Prav tako bomo slišali tudi predstavitev Jasne Bauman iz Zavoda za združenje tolmačev za slovenski znakovni jezik. Med primeri tuje prakse bomo prisluhnili dr. Sanji Tarzcay, predsednici Evropske zveze gluhoslepih, Ievi Silaeva Peciulyte in Arunasu Bražinskemu, oba sta gluha profesionalna tolmača iz Litve.

S tem posvetom tako želimo ozavestiti geslo projekta »Nič o gluhih brez gluhih« in osvetliti pota za uveljavitev poklicnega profila Gluhi tolmač in omogočiti gluhim vstop na trg dela s poklicnim profilom Gluhi tolmač, kar je v tujini že vsakdanja praksa.

Ob zaključku konference bo predstavljena tudi pobuda za resolucijo, s katero se bodo prisotni zavezali k formalni uveljavitvi poklicnega profila Gluhi tolmač.

Posvet se bo zaključil z dvodnevno delavnico (18. in 19.11.2017) za vse, ki jih zanima delo tolmača za znakovni jezik kot tudi za vse registrirane tolmače za znakovni jezik. Na delavnici bodo predstavljene vaje za kakovostno posredovanje informacij, pretolmačenje vsebine, in timsko delo med gluhimi in slišečimi tolmači znakovnega jezika.

Delavnico bo vodil Arunas Bražinski iz Litve. Uradni jezik delavnice bo mednarodni znakovni jezik. V primeru, da bodo med prijavami tudi udeleženci, ki ne obvladajo mednarodnega znakovnega jezika, bo poskrbljeno za prevod. 

Celoten program posveta  za 17.11.2017, je tu:

9.15 -9.40 Pozdravni nagovor dr. Zoran Stančič, vodja predstavništva EU hiše

mag. Dušan Dvorščak, Društvo učiteljev gluhih Slovenije

Janko Pleterski, Društvo gluhoslepih Slovenije Dlan

Mladen Veršič, Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije

Dr. Marko Stabej, Filozofska fakulteta Ljubljana

9.40 – 10.00 Človekove pravice Dr. Tapolczai Gergely, madžarski poslanec
10.00 – 10.20 Situacija gluhih tolmačev v Sloveniji Tanja Potočnik Höngisman, mag. farm.
10.20 – 10.40 Gluhi šolski tolmači v Zavodu za gluhe in naglušne Ljubljana Marjetka Kulovec, prof. def., Bojan Mord, VIS dip.graf. inž., Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana
10.40 – 11.00 Gluhi tolmači v oddaji 24 ur Bojan Mord, VIS dip. graf. inž., TIPK d.o.o.
11.00 – 11.20 Gluhi tolmači – primeri dobre prakse Nuša Lapajne, univ. dipl. soc. delavka; Natalija Javornik, Društvo gluhoslepih Slovenije Dlan
11.20 -11.40 ODMOR  
11.40 – 12.10 Gluhi tolmači za gluhoslepe Dr. Sanja Tarzcay, predsednica EDBU (Evropska zveza gluhoslepih)
12.10 – 12.30 Storitve tolmačenja v Vilni gluhi tolmači Ieva Silaeva Peciulyte,

Vilniaus apskrities gestu kalbos vertėju centras (Center za tolmače), Litva

12.30 – 13.00 Tolmači v Litvi, in Kaunausu Arunas Bražinskas, učitelj in tolmač, Litva
13.00 – 13.20 Gluhi tolmač kot kulturni posrednik Jasna Bauman, univ. dipl.soc. delavka, Zavod združenje tolmačev
13.20 – 14.00 Razprava mag. Petra Rezar, Društvo učiteljev gluhih Slovenije
14.00 – 14.30 Resolucija konference, zaključki mag. Petra Rezar, Društvo učiteljev gluhih Slovenije

Vstop na posvet je prost!

Vabljeni!


PRIJAVNICA:

[contact-form-7 id=”991″ title=”PRIJAVNICA za mednarodni posvet, 17.11.2017″]